We beleven in Nederland weer de koudste periode van het jaar. ’s Nachts duikt de temperatuur onder de nul graden en dagelijks is er kans op winterse neerslag als hagel en sneeuw. Welke invloed hebben winterse omstandigheden op de zonnepanelen op jouw platte dak?
Steeds meer bedrijfspanden, scholen en appartementencomplexen zijn voorzien van zonnepanelen. Logisch, want gebouwen met platte daken zijn bij uitstek geschikt voor het opwekken van zonne-energie.
Zonnepanelen in winter
Maar die zon, die schijnt niet zoveel in deze periode. Waar de zonkracht in de zomer 6 of 7 bedraagt, is dat in de wintermaanden slechts 1. Toch wekken zonnepanelen niet alleen energie op door de zon. Ook indirect licht wordt omgezet in zonne-energie. Een vetpot is het echter niet: in de maanden oktober tot en met maart wekken zonnepanelen slechts 30 procent van de jaarlijkse hoeveelheid elektriciteit op.
In plaats van zon, krijgen jouw panelen in de winter te maken met (vries)kou, stormen, hagel en sneeuw. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over schade aan zonnepanelen. De panelen bestaan uit gehard veiligheidsglas, waardoor ze niet breken bij vrieskou. Extra bescherming is dus niet nodig.
Sneeuw op zonnepanelen
Wel kan het gebeuren dat er een laagje sneeuw op je panelen belandt. Of dat er ijsvorming op de panelen ontstaat. Dit heeft natuurlijk een directe impact op de werking van de panelen. Actie ondernemen is in de regel niet nodig. In Nederland blijft sneeuw niet lang liggen. Helemaal als de panelen in een hoek van 40 graden zijn geplaatst. De sneeuw glijdt er vanzelf af en ijsvorming ontdooit gedurende de dag.
Panelen ontdooien
Gooi in geen geval heet water over bevroren panelen. Dit zal de zonnepanelen zeker beschadigen. Blijft de sneeuw te lang liggen naar jouw zin? Borstel de panelen dan af met een zachte borstel. De werking van zonnepanelen wordt verder niet beïnvloed door het winterse weer. Voor optimaal functioneren is een temperatuur van 25 graden of lager nodig. Dat zit in de winter wel goed!