Het demissionaire kabinet heeft zijn plannen voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. Ook als dakmakers zitten we dan op het puntje van onze stoel. Welke mogelijkheden krijgen ondernemers en VvE’s voor verduurzaming van hun gebouw? We citeren uit de Troonrede van de Koning.
‘Extremere weersomstandigheden en hoge energieprijzen onderstrepen het belang van een ambitieus klimaatbeleid dat steunt op een breed maatschappelijk draagvlak.’
Het staatshoofd laat weten dat het kabinet, ondanks de demissionaire status, door wil met een ‘ambitieus klimaatbeleid’. Ook wijst het kabinet op extremere weersomstandigheden waar we mee te maken krijgen. Meer regenval betekent ook meer aandacht besteden aan de gezondheid van uw dak.
‘In deze kabinetsperiode is een verandering in gang gezet, met subsidieregelingen voor isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en andere maatregelen om burgers en bedrijven te helpen bij het maken van duurzame keuzes.’
Het kabinet wil burgers en bedrijven blijven helpen hun huizen en gebouwen te verduurzamen. Er blijven ruimhartige subsidies beschikbaar voor ondernemers, instellingen en VvE’s om hun dak te verduurzamen. Denk daarbij aan isolatie, groene daken en zonnepanelen. Het Klimaatfonds krijgt in 2024 een injectie van € 11,8 miljard.
Het budget van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt voor de komende jaren verhoogd met €1,38 miljard. Deze subsidieregeling is bedoeld voor de verduurzaming van woningen of bedrijfspanden.
‘Speciaal met het oog op het bedrijfsleven zetten we stappen om de capaciteit van het elektriciteitsnet in hoog tempo te vergroten en de overgang naar meer flexibel en gespreid gebruik te stimuleren.’
Dit is goed nieuws voor de ondernemers onder ons. In steeds meer regio’s lopen bedrijven aan tegen de grenzen van het elektriciteitsnet. Dit zorgt er niet alleen voor dat hele bedrijventerreinen niet kunnen worden aangesloten, maar ook dat ondernemers wachten met bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen op hun platte dak. Als het kabinet erin slaagt het net ‘in hoog tempo’ te vergroten, komt dat de verduurzaming van kantoorpanden ten goede.
Om ondernemers te blijven stimuleren om in verduurzaming te investeren, wordt ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers met vijf jaar – tot en met 2028 – verlengd.