Het oud-Hollandse landschap van uitgestrekte groene weilanden staat onder druk. Steeds vaker wordt boerenland vol gelegd met zonnepanelen. Experts trekken aan de bel.
In 2020 werden er in Nederland zestig zonneparken aangelegd. Nog vierhonderd meer staan er al in de planning. In totaal betreft dit 28 vierkante kilometer, dezelfde oppervlakte als de stad Leiden. “Dat moeten we niet willen”, zei Rijksadviseur Wouter Veldhuis onlangs tegen Nieuwsuur.
Niet fraai
Hoewel zonnepanelen noodzakelijk zijn voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, is een weiland vol zonnepanelen niet fraai en bovendien slecht voor de biodiversiteit van het gebied. Friso van der Zee, ecoloog van de Universiteit Wageningen, deed onderzoek naar de biodiversiteit in 25 zonneparken. Slechts drie voldeden aan de maatstaven. Daar komt nog eens bij dat vooral buitenlandse investeerders aan de zonneparken verdienen. Onwenselijk, volgens hoogleraar energietransitie Jan Rotmans. En ook nog eens onnodig. Rotmans becijferde dat er in Nederland 2,5 miljard vierkante meter aan hard oppervlak beschikbaar is. Dit zijn voornamelijk daken. Met slechts de helft van die oppervlakte kan Nederland zijn klimaatdoelstellingen behalen, aldus de hoogleraar. Bijkomend voordeel: zonnepanelen op (platte) daken ontsieren het straatbeeld niet.
Nauwelijks panelen
Experts zijn het erover eens: als we de klimaatdoelstellingen willen halen, de biodiversiteit willen beschermen en weilanden niet willen volgooien met panelen, dan is er werk aan de winkel voor het bedrijfsleven. “Elk jaar bouwen we ongeveer drie miljoen vierkante meter nieuw industriedak”, zegt Rotmans. “En daar ligt dan weer nauwelijks een paneel op.” Juist platte daken van bedrijfspanden, maar ook van appartementencomplexen, zijn bij uitstek geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Er is genoeg ruimte en de panelen vangen de hele dag zon. Ook profiteren ondernemers van de Milieu-Investeringsaftrek.