Bij verduurzaming van platte daken zijn we snel geneigd te denken aan zonnepanelen en begroeiing (groene daken). Maar groene daken zijn ook uitermate geschikt voor een bijdrage aan de biodiversiteit. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bijenkasten.
Het gaat al langere tijd niet best met bijen in Nederland. Bijenhouders hebben al meerdere malen de noodklok geluid. De wintersterfte van bijen ligt namelijk al vijftien jaar boven het Europees gemiddelde van 10 procent. De laatste jaren lijkt de situatie licht te verbeteren, maar zorgen blijven bestaan. Van de 338 in Nederland aangetroffen bijensoorten staat meer dan de helft (188) op de Rode Lijst. Hierop staan de soorten die uit Nederland zijn verdwenen, (ernstig) worden bedreigd of anderszins kwetsbaar zijn.
Bijenkasten op het dak
Het goede nieuws is dat we met z’n allen kunnen bijdragen aan een beter klimaat voor bijen. Zo zijn bedrijfspanden en appartementencomplexen vanwege de grote oppervlakte van hun daken uitermate geschikt voor de plaatsing van bijenkasten. We horen u vertwijfeld denken: een bijenkast..? Met al het zoemen en steken van dien? Bij de plaatsing van twee kasten wonen er inderdaad zomaar 100.000 bijen op uw dak. Maar volgens Peter Sterke van bijenhuren.nl merkt u daar nauwelijks iets van. “Het zijn heel kleine beestjes die in een straal van drie kilometer hun gang gaan. Waarschijnlijk zie je ze niet eens. Bijen zijn ook heel druk bezig met het volk gezond te houden. Niets aan de hand!”
Met rust laten
De dakmakers van Kewodak namen onlangs de proef op de som en lieten in oktober twee bijenkasten installeren boven op het Kenniscentrum aan de Kalkovenweg te Alphen. “Net op tijd”, aldus imker Peter Sterke, “want het wordt nu te koud om ze te verplaatsen.” De bijenkasten werden geplaatst op een kleine verhoging, zodat ze van voldoende ventilatie worden voorzien. Nadat Sterke de kasten opende, vlogen de bijen uit. ‘Invliegen’, wordt dit genoemd. Ze verkennen hun nieuwe omgeving alvorens terug te keren in hun kasten. “We laten ze nu met rust. Ze hebben voldoende voedsel, en we hopen ze in het voorjaar weer in goede gezondheid te zien.”
Bekijk de vlog van Peter Sterke op het dak van Kewodak!