De kachel een graadje lager, vloerisolatie en zonnepanelen: de afgelopen jaren zijn Nederlanders, gedreven door gezond verantwoordelijkheidsbesef – of, zeg eerlijk: fiscale voordeeltjes? – massaal aan het verduurzamen geslagen. Met een plat dak zijn zonnepanelen natuurlijk een no-brainer, maar u kunt ook ándere duurzame keuzes maken.
Een groen dak, ook wel een sedumdak genoemd, is een dak dat groen kleurt door begroeiing en beplanting. Nu horen we u al denken: ik heb een bedrijfspand, een school, een bungalow of (als VvE) een appartementencomplex, wij zíen ons dak niet eens! Waarom dan grasstroken, paadjes, bosjes en bloemetjes?
Koele temperatuur
Een begrijpelijke vraag. De meeste mensen hebben immers niet of nauwelijks zicht op hun platte dak. Toch kan het ook dan lonen om het dak letterlijk en figuurlijk te vergroenen. Zo creëert een sedumdak allereest een extra warmteweerstand op het dak, waardoor er binnen minder gestookt hoeft te worden. Een ruimte met een groen dak erboven is al snel twee graden koeler dan een gewoon dak. Dit is goed voor het milieu én uw portemonnee.
Regenwater
Daarnaast draagt u met een groen dak ook bij aan ‘waterbuffering’. Een substraat onder het groene dak houdt regenwater langer vast, waardoor de straten en riolen tijdens piekbuien worden ontzien. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de draagkracht van uw dak. Overheden zien ook steeds meer de waarde in van groene daken (en tuinen); zo wil Amsterdam op termijn meer dan de helft van de daken in de gemeente vergroenen.
Vrolijk
Er zijn ook genoeg panden waarbij men wél op het platte dak kijkt. Niet zelden kijkt men vanuit een school, kantoor, zwembad of vakantiepark uit op een saai, zwart bitumen dak. Dat aanzicht kan vrolijker! Waarom niet aankleden met boompjes en plantjes? Waarom geen extra parkje creëren voor de lunchpauze, inclusief wandelpaadjes, bankjes en insectenhotel? Groen? Doen!