Het valt misschien niet op in het dagelijkse leven, maar op de platte daken van Nederland is een groene revolutie gaande. Steeds meer daken worden voorzien van een sedumdak, ook wel een groen dak genoemd.
De groene daken trekken inmiddels ook de aandacht van de media. Deze zomer schreef RTL Nieuws een artikel over de toenemende populariteit van het groene dak.
Verkoeling plat dak
“Het vetplantje sedum wint aan terrein op de Nederlandse daken”, meldt de nieuwszender. “Een groen dak heeft namelijk meerdere voordelen. Het houdt water vast, komt de biodiversiteit ten goede en heeft een verkoelende werking.”
Toch is er nog veel terrein te winnen. Terwijl er in Nederland inmiddels meer zonnepanelen liggen dan in heel Afrika, heeft het groene dak nog een weg te gaan.
Populariteit groen dak
Milieuorganisatie Natuur & Milieu rekende eerder uit dat er in Nederland nog 2 miljoen platte daken kunnen worden vergroend. Dat komt neer op ongeveer 21 miljoen vierkante meter aan dakoppervlakte.
Op basis van cijfers van Reader kunnen we concluderen dat anno 2024 nog geen 1 procent van de Nederlandse gebouwen een groen dak heeft. Wel stijgt het aantal sedumdaken met zo’n 10 procent per jaar.
Koploper is de gemeente Eindhoven, waar zo’n 2,5 procent van de daken vergroend is. Ook Rhenen en Heiloo blijken in dit opzicht groene gemeenten.
Verduurzaam je dak
Met een plat dak kun je snel slagen maken in de verduurzaming van je schoolgebouw, bedrijfspand of appartementencomplex. Kewodak | De Dakmakers staat je graag bij in je duurzaamheidsambities. En waarom stoppen bij een groen dak als er ook nog zonnepanelen op kunnen? Of wandelpaadjes, bankjes of bijenkasten?
We nodigen je uit om inspiratie te komen opdoen in ons Kenniscentrum (en op ons eigen dak) in Alphen aan den Rijn. Of laat je inspireren in ons online Kenniscentrum!