In het najaar vallen de bladeren weer van de bomen. Naast mooie herfstplaatjes zorgt dit ook voor uitdagingen op het gebied van dakonderhoud. Al die bladeren moeten ergens heen en belanden dikwijls op uw platte dak. Hiermee wordt de kiem gelegd voor toekomstige lekkages.
Vaak wordt gedacht dat lekkages een gevolg zijn van ‘een kapot dak’. Van scheuren en openingen. Maar die ontstaan nooit in een vacuüm. Lekkages ontstaan veelal door vuilophoping op het dak. Dit ontstaat meestal in het najaar. Bladeren die op het dak belanden, hopen na verloop van tijd op. In combinatie met regen, ontstaat hierdoor op termijn een ondoordringbare ‘blubber’ die goten en hemelwaterafvoeren verstopt. Zodra water niet meer via de gebruikelijke weg naar beneden kan lopen, zoekt die een andere weg.
Beschadigde daklaag
De meeste daken hebben opstaande dakranden. Dit betekent dat wanneer de waterafvoer verstopt raakt, u afhankelijk wordt van verdamping door de zon om uw dak droog te houden. In natte periodes gaat dat niet lukken. Het vuil is verder opgehoopt en beschadigt de deklaag van uw dak en het water zoekt andere uitwegen – achter het lood. De kleinste kiertjes en gaatjes worden zo een doorgang voor regenwater en komen via het plafond het gebouw binnen. Vaak wordt dit pas maanden later opgemerkt, tijdens grote regen- of sneeuwbuien in de winter. Het is daarom aan te raden uw dak in dit najaar preventief te laten inspecteren en schoonmaken. Daarbij worden bladeren en ander opgehoopt vuil van het afgelopen jaar verwijderd en houdt u het dit najaar droog. De kosten van periodiek onderhoud zijn bovendien vele malen lager dan de kosten die gemaakt moeten worden bij het opsporen en oplossen van een lekkage.